Arrow
Arrow
2ο Επαγγελματικό Λύκειο Κατερίνης
Slider

Το 2ο ΕΠΑΛ Κατερίνης στην Πορτογαλία, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+

Το 2ο ΕΠΑΛ Κατερίνης και συγκεκριμένα ο τομέας Οικονομίας και Διοίκησηςκαι ο τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος στο πλαίσιο της εγκεκριμένης Διαπίστευσης Erasmus+ οργάνωσε και υλοποίησε  εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πόρτο και στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Συγκεκριμένα οι τομείς «Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος» και «Οικονομίας και Διοίκησης» πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία δύο εκπαιδευτικά προγράμματα στην Πορτογαλία και συγκεκριμένα στις πόλεις του Πόρτο και της Λισαβόνας, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA1 με τίτλους: «Sustainable AgripreneurshipThe entrepreneurial spirit in the agricultural sector creation of sustainable businesses» και «Smart supply chain-Automatization and sustainability in logistics» αντίστοιχα και κωδικό:2023-1-EL01-KA121-VET-000128875

1709852013413

Στο πρόγραμμα, το οποίο διήρκησε από 24/02/20234 έως και 06/03/2024 μετακινήθηκαν 20 μαθητές και μαθήτριες (10 από κάθε τομέα) καθώς και 6 συνοδοί καθηγητές των αντίστοιχων τομέων.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές μας μαζί με τους συνοδούς καθηγητές και σε συνεργασία με τον φορέα υποδοχής MOVEU, που βρισκόταν σε κάθε στιγμή δίπλα στους συμμετέχοντες, ακολουθώντας ένα πυκνό και απαιτητικό πρόγραμμα, είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές και πολιτιστικές επισκέψεις και δράσεις σχετικές με τα θέματα του προγράμματος. Η Πορτογαλία αποτελεί ένα   τουριστικό προορισμό μεγάλης επισκεψιμότητας και έχει πολλές καινοτόμες επιχειρήσεις και ιδέες.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές και οι μαθήτριες εκπαιδεύτηκαν και παρακολουθήσαν  τις παρακάτω εκπαιδευτικές δράσεις προσεγγίζοντας η κάθε ειδικότητα από την  δική της  σκοπιά την κάθε επίσκεψη:

  • Επισκέφτηκαν το διαδραστικό Μουσείο & γευσιγνωσία κρασιού Bodega Cálem που διακρίνεται στην αγορά για την εξαιρετική ποιότητα των κρασιών της, τη συνέπεια και την μακραίωνη ιστορία της. Τα κελάρια του έχουν μεγάλη φήμη στον τομέα του κρασιού και ξεχωρίζουν παγκοσμίως ως ένα από τα πιο επισκέψιμα κελάρια στον κόσμο.
  • Επισκέφτηκαν τη Vini Portugal η οποία ιδρύθηκε το 1996, είναι η Διεπαγγελματική Οργάνωση Πορτογαλικού Οίνου, αναγνωρισμένη με εντολή του Υπουργείου Γεωργίας και διαχειρίζεται την επωνυμία Wines of Portugal. Αποστολή του είναι να προάγει την ποιότητα και την αριστεία των πορτογαλικών κρασιών.
  • Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση στην εταιρία Conservas Pinhais Factory Tour live museum που εκτός από μονάδα παραγωγής κονσερβοποιημένης σαρδέλας και παράγει τις δύο πολύ γνωστές πορτογαλικές μάρκες NURI και Pinhais, λειτουργεί και ως μουσείο εκπαιδευτικών και τουριστικών επισκέψεων.
  • INESCTECInstitute for Systems and Computer Engineering, Technology and Science που είναι ένα ινστιτούτο έρευνας και ανάπτυξης που βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Πόρτο και ξεναγήθηκαν στο TRIBE - το Εργαστήριο Ρομποτικής και Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) για Έξυπνη Γεωργία και Δασοκομία Ακριβείας με αποστολή την ανάπτυξη λύσεων ρομποτικής, αυτοματισμού και IoT, για τη βελτίωση των επιπέδων έξυπνης ακρίβειας στη σωστή ώρα, στη σωστή ποσότητα και στο σωστό μέρος γεωργία και δασοκομία, κερδοφορία και αυτοματισμός σε τρία κύρια περιβάλλοντα: Μόνιμες Καλλιέργειες (όπως αμπελώνες με απότομες πλαγιές, ελαιώνες, καρποί δέντρων), συγκομιδή δασικής βιομάζας, προστατευόμενη καλλιέργεια (συμβατική και αστική)
  • Επισκέφτηκαν μονάδα βιολογικών θερμοκηπίων και υδροπονίας
  • Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και ξεναγήσεις στα εκπαιδευτικά ιδρύματα:

Turismo de Portugal τουεριστική σχολή που ανήκει στο Υπουργείο Οικονομίας και Θάλασσας , και είναι υπεύθυνη για την προώθηση , αξιοποίηση και βιωσιμότητα της τουριστικής δραστηριότητας.

ISEG - Institute of Economics and Management

Το ISEG είναι η 1η Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης που ιδρύθηκε στην Πορτογαλία, επίσημα το 1911.

  •  PlanetCorkMuseumΗ Πορτογαλία είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής φελλού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής και εκτείνεται σε 730 εκτάρια δάσους. Για να ρίξει φως σε αυτήν την παγκόσμια θέση, το Planet Cork ζωντανεύει τον απίστευτο κόσμο του φελλού, από την αρχαία εξερεύνηση του φελλού βελανιδιάς έως τις πιο ποικίλες και πρωτοποριακές χρήσεις του φελλού σήμερα στην αγορά
  •  MuseoNacionaldoAzulejo που είναι ένα μουσείο τέχνης στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας αφιερωμένο στο azulejo, την παραδοσιακή κεραμοποιία της Πορτογαλίας.
  • Μουσείο του Χρήματος (Museu do Dinheiro) με τα διαδραστικά εκθέματα, κατασκευή κερμάτων και εκτύπωση χαρτονομισμάτων.

Μέσω του προγράμματος οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κουλτούρα αλλά και τα αξιοθέατα της Πορτογαλίας καθώς επισκέφτηκαν πολλά από τα αξιοθέατα του Πόρτο και της Λισαβόνας και την πόλη Σίντρα. Επίσης οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την Πρεσβεία της Ελλάδας  στη Λισαβόνα.

Τα παιδιά αλλά και οι συνοδοί καθηγητές εκφράστηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό για τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκόμισαν και εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετάσχουν ξανά σε ανάλογα προγράμματα.

Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση οποιασδήποτε πληροφορίας, φωτογραφικού ή άλλου υλικού χωρίς την έγκριση της σχολικής μονάδας.
Copyright 2017, 2o Επαγγελματικό Λύκειο Κατερίνης, email: mail@2epal-kater.pie.sch.gr

MENU