Arrow
Arrow
2ο Επαγγελματικό Λύκειο Κατερίνης
Slider

Yγιεινό Κολατσιό για το Σχολείο

Τι να τρώνε τα παιδιά στο Σχολείο;

Ξεκινάει το σχολείο και μαζί ξεκινάει και το άγχος για το τι να δίνουμε στα παιδιά μας για κολατσιό. Το κολατσιό θα πρέπει να δίνει ενέργεια, να χορταίνει, να είναι υγιεινό και φυσικά νόστιμο.

Γιατί είναι το υγιεινό κολατσιό για στο σχολείο σημαντικό:

  1. Βοηθάει τα παιδιά να αποκτήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
    Οι διατροφικές συνήθειες που αποκτούμε ως παιδιά μας ακολουθούν κατά την ενήλικη ζωή μας, και αποτελούν το θεμέλιο λίθο για μια υγιεινή 
    ζωή.
  2. Συμβάλει στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα. Εκτός του ότι αυτό βοηθάει στη συγκέντρωση, παράλληλα βοηθάει τα παιδιά να μην πεινάσουν υπερβολικά και να έχουν και την ενέργεια που χρειάζονται για να παίξουν. Όταν τρώμε αφού έχουμε πεινάσει υπερβολικά τρώμε λαίμαργα, δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε. Αποτέλεσμα; Πως τελικά τρώμε περισσότερο από όσο χρειάζεται το σώμα μας.
  3. Συμβάλλει στη σωστή και ολοκληρωμένη ανάπτυξη των παιδιών. Τα παιδιά έχουν αυξημένες διατροφικές απαιτήσεις επειδή αναπτύσσονται. Η διατροφή τους θα πρέπει να είναι ισορροπημένη για να καλύψει όλες τις ενεργειακές και θρεπτικές τους ανάγκες και να μπορέσουν να αναπτυχθούν στο μέγιστο που είναι γενετικά προκαθορισμένο. Το κολατσιό μπορεί να καλύψει το 25% των ημερήσιων διατροφικών αναγκών των παιδιών. Με αυτό τον τρόπο να μπορέσουν τα παιδιά τελικά να καλύψουν τις αυξημένες διατροφικές τους ανάγκες.

Τα σνακ μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να λειτουργήσουν και σαν τροχοπέδη αυτής αν δεν είναι τα κατάλληλα.

 kolatsio

Κολατσιό & Παιδιά

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε ότι η δικιά μας δουλειά σαν γονείς είναι να προσφέρουμε στα παιδιά υγιεινό και θρεπτικό κολατσιό και τα παιδιά από τη δική τους πλευρά είναι υπεύθυνα πόσο και σε ποιο διάλειμμα θα το καταναλώσουν. Γεννιόμαστε με μία εγγενή ικανότητα να αναγνωρίζουμε το πότε πεινάμε και πότε είμαστε χορτάτοι. Δε θέλουμε τα παιδιά μας να χάσουν την ικανότητά τους αυτή με το να τους υπαγορεύουμε το πότε και πόσο θα φάνε! Καλό είναι να μην πέφτουμε στην παγίδα να τους προσφέρουμε τελικά αρκετά συχνά για κολατσιό λιχουδιές που δεν έχουν θρεπτική αξία, ως υποκατάστατο ενός υγιεινού κολατσιού. Να θυμάστε ότι μία καινούργια γεύση μπορεί να θέλει τον χρόνο της για να τη συνηθίσουν και να αρέσει στα παιδιά. Μπορείτε να φτιάξτε μαζί με το παιδί σας ή να συζητήσετε μαζί του μία καινούργια ιδέα για κολατσιό. Με αυτό τον τρόπο μπορεί τα παιδιά να είναι πιο δεκτικά στο να δοκιμάσουν κάποια “καινούργια” ιδέα για κολατσιό.

Τι να τρώνε λοιπόν τα παιδιά μας στο σχολείο;

Στο ένα από 2 διαλείμματα καλό είναι τα παιδιά να τρώνε κάποιο φρούτο ή λαχανικό εποχής. Αν δεν πολυαρέσουν τα φρούτα στο παιδί, μπορείτε να του/της προτείνεται να φάει αποξηραμένα φρούτα, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, μαζί με λίγους ωμούς ξηρούς καρπούς. Ακόμη μπορείτε να εξηγήσετε στο παιδί σας τον λόγο που είναι σημαντικό να τρώμε φρούτα. Τα μικρότερα παιδιά μπορούν να διαλέξουν ένα ταπεράκι με όποιον ήρωα θέλουν για να βάζουν μέσα τα φρούτα ή τα λαχανικά που θα παίρνουν μαζί τους στο σχολείο. Επίσης, τα παιδιά θα πρέπει να πίνουν και να ξεδιψάνε με νερό και όχι με χυμούς και αναψυκτικά.

Βασική προϋπόθεση της υγιεινής διατροφής είναι η ποικιλία. Κάθε τροφή έχει έναν μοναδικό συνδυασμό από θρεπτικά συστατικά. Έτσι έχοντας ποικιλία στη διατροφή μας παίρνουμε ένα ευρύ φάσμα από θρεπτικά συστατικά που θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Για αυτόν το λόγο έχω χωρίσει τα σνακ σε 5 διαφορετικές κατηγορίες για να διαλέξετε!

Πηγή του Άρθρου :  Παιδί & Διατροφή: 29 ιδέες για υγιεινό Κολατσιό για το Σχολείο! (baskini.gr) 

Ιδέες για ένα υγιεινό κολατσιό στο σχολείο 

Παρακάτω σας αναφέρω μερικά sites όπου θα βρείτε ιδέες για υγειινό κολατσιό για τους μαθητές και τις μαθήτριες : 

1. Παιδί & Διατροφή: 29 ιδέες για υγιεινό Κολατσιό για το Σχολείο! (baskini.gr)

2. Ιδέες για υγιεινό κολατσιό στο σχολείο (argiro.gr) 

3. Back to School: 26 γρήγορες και εύκολες συνταγές για το πρώτο κουδούνι | ΣΥΝΤΑΓΕΣ | Gastronomos.gr

4. ΚΟΛΑΤΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - Mothersblog.gr 

5. 16 νόστιμες ιδέες για κολατσιό στο σχολείο - www.MamaPeinao.gr 

 

 

Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση οποιασδήποτε πληροφορίας, φωτογραφικού ή άλλου υλικού χωρίς την έγκριση της σχολικής μονάδας.
Copyright 2017, 2o Επαγγελματικό Λύκειο Κατερίνης, email: mail@2epal-kater.pie.sch.gr

MENU