Arrow
Arrow
2ο Επαγγελματικό Λύκειο Κατερίνης
Slider

Εκπαιδευτική Εκδρομή στην Ξάνθη , Καβάλα και Κομοτηνή

Εκατόν ογδόντα έξι μαθήτριες και μαθητές με τις/τους  συνοδούς καθηγήτριες/-τές τους επισκέφθηκαν τις πόλεις της Ξάνθης, της Κομοτηνής και της Καβάλας σε μια τριήμερη εκδρομή του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης. Ξεναγήθηκαν  στα ιστορικά σοκάκια των παλαιών  πόλεων, άκουσαν για την ιστορία τους, δοκίμασαν παραδοσιακές γεύσεις, ενώ τους δόθηκε και ο απαραίτητος χρόνος για να περιηγηθούν μόνοι τους στις πόλεις αυτές και να γνωρίσουν κομμάτια της καθημερινότητάς τους.

Η πεζοπορία στην κοιλάδα του Νέστου έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να θαυμάσουν την ομορφιά του υπέροχου τοπίου που προσφέρει ο ποταμός με τους εκπληκτικούς ελιγμούς – μαιάνδρους του και τη μοναδική του βλάστηση. Η σύνδεση με το στοιχείο του νερού συνεχίστηκε με την επίσκεψη στη Βιστονίδα, στα γεφυράκια και τα εξωκκλήσια που δεσπόζουν μέσα στη λίμνη.

Η ξενάγηση στην παλιά πόλη της Ξάνθης, της «Πόλης με τα χίλια χρώματα», στο λαογραφικό μουσείο της, στο «Σπίτι του Χατζηδάκη» και η βόλτα στις ιστορικές γειτονιές με τα μοναδικά  αρχοντικά μακεδονικής, ευρωπαϊκής-νεοκλασσικής ή ανατολίτικης αρχιτεκτονικής, έφερε τα παιδιά σε επαφή με την ιστορία της πολυπολιτισμικής αυτής πόλης του βορρά, όπου εναλλάσσονται εκκλησιές και μιναρέδες, την ιστορία των Πομάκων, των καπνεργατών, την τύχη των Εβραίων της πόλης.

Τα στραγάλια, ο μαύρος καφές και τα λουκούμια της Κομοτηνής, της όμορφης αυτής πρωτεύουσας που αποτελεί «ψηφιδωτό θρησκειών και κουλτούρων», της πόλης των φοιτητών,  υπήρξαν οι στόχοι αναζήτησης των παιδιών για να προσφερθούν με την επιστροφή σαν δώρο στους κοντινούς τους ανθρώπους. Τα πλακόστρωτα στενά, τα πετρόκτιστα τζαμιά και το πάντρεμα ελληνικών και μουσουλμανικών γεύσεων δημιούργησε νέες συνδέσεις στο νου των παιδιών.

Η ανάβαση κατά την τελευταία μέρα στο φρούριο της Καβάλας πάνω από το ρωμαϊκό και στη συνέχεια οθωμανικό υδραγωγείο με τις καμάρες, το Ιμαρέτ, τα παλιά σπίτια με τους ξύλινους εξώστες και οι πολύχρωμες αυλές  στον γραφικό οικισμό της Παναγίας, η θέα από το κάστρο, τα μοναδικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της πόλης, μέσα από τις υποδείξεις και την αφήγηση της ξεναγού, χάρισαν στα παιδιά την αίσθηση της ιστορικής συνέχειας της πανέμορφης πόλης- λιμάνι της Ανατολικής Μακεδονίας.  

Τα παιδιά γύρισαν στις οικογένειές τους γεμάτα με εικόνες και ακούσματα, κουρασμένα, ικανοποιημένα και χαρούμενα. Δεν τους επιτράπηκε η κατανάλωση αλκοόλ στους χώρους των συνεστιάσεων και του ξενοδοχείου. Δεν αφέθηκαν σε εμπορικούς χώρους να λειτουργήσουν ως καταναλωτές. Μυήθηκαν στη μουσική του Χατζηδάκη στη διάρκεια της διαδρομής και έμαθαν για τον εμπνευσμένο αυτόν καλλιτέχνη μπαίνοντας στο σπίτι που μεγάλωσε.

Το στοίχημα δόθηκε και κερδήθηκε, σε πείσμα των καιρών που τείνουν να μετατρέπουν τους νέους ανθρώπους σε καταναλωτές αντικειμένων, ουσιών και ακουσμάτων τα οποία συντελούν στην αλλοτρίωσή τους ως ανθρώπων και συν-ανθρώπων.  Όλα τα παιδιά ήταν πολλές παρέες αλλά και μία παρέα ταυτοχρόνως. Το 2ο ΕΠΑΛ Κατερίνης διδάσκει πολιτισμό, κριτική σκέψη, ενσυναίσθηση, πνεύμα ομαδικότητας, αποδοχή του «διαφορετικού», του «άλλου». Δίνει την ευκαιρία τόσο σε παλαιότερους και έμπειρους καθηγητές όσο και σε νεότερους, να αποκτήσουν μια διαφορετική επαφή με τους μαθητές τους,  σε εκδρομές που τρέφουν το πνεύμα και την ψυχή των παιδιών. Νέοι εκπαιδευτικοί που συνόδευαν για πρώτη φορά σε μια τέτοια εκδρομή επέδειξαν συνεχή και ακατάβλητη παρουσία και υπευθυνότητα παρά την κούραση λόγω της μεγάλης ευθύνης μιας τέτοιας δράσης.

pic1

Ευχαριστούμε θερμά την αρχηγό της εκδρομής, κ. Παπαφωτίου Ολυμπία, υποδιευθύντρια του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης, που επιμένει πάντα στην ποιότητα και τον πολιτισμό. Θερμές ευχαριστίες στους καθηγητές που συντέλεσαν στην προετοιμασία και συνόδευσαν στην εκδρομή, Γκίκα Λυδία, Δουλγεράκη Άντα, Ελευθεριάδου Αναστασία, Θανασάρα Ευαγγελία, Νέτσικα Κωνσταντίνο, Παπαγεωργίου Αγγελική, Παπαγεωργίου Ηλία, Σαρρή Έλενα, Τσακίρογλου Βασίλη, Τσιούχα Ελευθερία, Σοφρά Τένια, για την ακούραστη παρουσία τους, την εκπληκτική συνεννόηση και συνεργασία και τη φροντίδα για το κάθε παιδί ξεχωριστά και για όλα τα παιδιά μαζί.  Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά της εκδρομής τόσο για την στάση συν-υπευθυνότητας, όσο και για το ενδιαφέρον και το πνεύμα συμμετοχής  που έδειξαν στους χώρους που επισκεφθήκαμε.  Ο στόχος είναι πάντα το παιδί.

Ζωή Γαλαξίδου, Φιλόλογος, 2ο ΕΠΑΛ Κατερίνης

Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση οποιασδήποτε πληροφορίας, φωτογραφικού ή άλλου υλικού χωρίς την έγκριση της σχολικής μονάδας.
Copyright 2017, 2o Επαγγελματικό Λύκειο Κατερίνης, email: mail@2epal-kater.pie.sch.gr

MENU