Το 2ο ΕΠΑΛ Κατερίνης στο πλαίσιο της εγκεκριμένης Διαπίστευσης Erasmus+ οργάνωσε και υλοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ελσίνκι της Φιλανδίας με τίτλο: “Innovative Teaching Methods according to the Finnish Model” και κωδικό : 2023-1-EL01-KA121-VET-000128875.
Στο πρόγραμμα, το οποίο διήρκησε από 23/06/2024 έως και 30/06/2024 μετακινήθηκαν 7 εκπαιδευτικοί τεχνικών ειδικοτήτων από τους τομείς Οικονομίας, Γεωπονίας, Υγείας και Πληροφορικής.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με τον φορέα υποδοχής MOVEU, που βρισκόταν σε κάθε στιγμή δίπλα στους συμμετέχοντες, ακολουθώντας ένα πυκνό και απαιτητικό πρόγραμμα, είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές και πολιτιστικές επισκέψεις και δράσεις σχετικές με το θέμα του προγράμματος. Στα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής επίσκεψης συγκαταλέγεται η συνύπαρξη και η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών στις εκπαιδευτικές επισκέψεις με το Ε.Κ. Έδεσσας και 1ο ΓΕ.Λ. Έδεσσας
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν και παρακολουθήσαν τις παρακάτω εκπαιδευτικές δράσεις:
- Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην πλατφόρμα: “Workseed” που εξυπηρετεί τις ανάγκες της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της μαθητείας
- Επίσκεψη των εκπαιδευτικών στο Φιλανδικό Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής “Finnish National Agency for Education”, ξενάγηση στο χώρο του και ανάλυση του υποδειγματικού φιλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος
- Eπίσκεψη στο Θερινό σχολείο: “Summer School Kesalukioseura”, το οποίο εξυπηρετεί τους μαθητές που θέλουν να συνεχίσουν μαθήματα το καλοκαίρι ή χρειάζονται βοήθεια γιατί έχουν να καλύψουν αδυναμίες σε κάποια μαθήματα.
- Eπίσκεψη στο Τμήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ξενάγηση στο χώρο και ακολούθησε μια εποικοδομητική συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική Πολιτική.
- Επίσκεψη στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη και στην σύγχρονη βιβλιοθήκη “Oodi Library”, ξενάγηση στους χώρους τους και επεξήγηση των συστημάτων λειτουργίας τους.
- Επίσκεψη στο “Children’s Town” , ένα μουσείο που αναπαριστά την ιστορία και την εξέλιξη του φιλανδικού συστήματος.
- Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την ελληνική πρεσβεία στο Ελσίνκι και συζήτησαν με την Πρέσβη τα προβλήματα της ελληνικής κοινότητας και την απουσία ελληνικού σχολείου στην Φιλανδία.
Μέσω του προγράμματος οι συμμετέχοντες εκτός από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που τους έδωσαν γνώσεις για το υποδειγματικό φιλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κουλτούρα αλλά και τα αξιοθέατα του Ελσίνκι καθώς επισκέφτηκαν πολλά από αυτά, τις εκκλησίες, τα πάρκα, το νησί Suomenlinna και το Porvoo.
Οι εκπαιδευτικοί εκφράστηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό για τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκόμισαν και εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετάσχουν ξανά σε ανάλογα προγράμματα.