Arrow
Arrow
2ο Επαγγελματικό Λύκειο Κατερίνης
Slider

Comenius 2005-2007

Το 2ο ΕΠΑΛ Κατερίνης στο πρόγραμμα COMENIUS 2005-2007

Το 2ο ΕΠΑΛ Κατερίνης συμμετείχει στο Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Crossing Borders: Migration In Europe (Περνώντας Τα Σύνορα: Η Μετανάστευση Στην Ευρώπη) που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πραγματοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Σωκράτης / Comenius 1. Το πρόγραμμα Comenius είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που προάγει την επικοινωνία των μαθητών των χωρών της Ε.Ε. πάνω σε θέματα που έχουν επιλέξει οι ίδιοι.

Το σχολείο της πόλης μας συμμετέχει μαζί με 3 ακόμα ευρωπαϊκά σχολεία από την Γερμανία (Kaufm?nnisches OSZ, Cottbus), Φιλανδία (Olarin koulu ja lukio, Espoo) και Ιταλία (Istituto Tecnico Commerciale ?A. Pitentino?, Mantova).

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 10 καθηγητές του 2ου ΤΕΕ Κατερίνης και οι μαθητές των τμημάτων: Β? και Γ? Βρεφονηπιοκόμων, Β? και Γ? Νοσηλευτικής και Β? και Γ? Πληροφορικής. Το πρόγραμμα προβλέπεται να διαρκέσει 3 διαδοχικά σχολικά έτη από τον Αύγουστο του 2005 έως τον Ιούλιο 2008.

Comenius 2005-2006

Το διάστημα από το Αύγουστο 2005 ως τον Ιούνιο αποτελεί την 1η περίοδο του Προγράμματος. Κατά το χρονικό διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν και προγραμματίστηκαν οι παρακάτω δραστηριότητες:

1. Συνάντηση Εργασίας στο Helsinki και Espoo / Φιλανδία:

Πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 23-29 Σεπτεμβρίου 2005. Συμμετείχαν 12 εκπαιδευτικοί - εκπρόσωποι από όλα τα σχολεία του Προγράμματος. Στα πλαίσια της συνάντησης συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες και οι δραστηριότητες που θα έπρεπε να αναλάβουν κατά το πρώτο έτος του Προγράμματος τα συμμετέχοντα σχολεία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί του 2ου ΤΕΕ Κατερίνης:

οι κ. Αθανασιάδης Νικόλαος (Διευθυντής του σχολείου), Πάσχου Ιφιγένεια (Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων 2ου ΤΕΕ Κατερίνης, καθηγήτρια Βρεφονηπιοκομίας), Καραματσούκη Αγγελική (Υπεύθυνη του Προγράμματος Comenius, καθηγήτρια Νοσηλευτικής) και Δεμερτζής Αλέξανδρος (καθηγητής Πληροφορικής).


Συμφωνήθηκε κατά την πρώτη φάση του προγράμματος οι μαθητές να αναζητήσουν στατιστικά στοιχεία στο διαδίκτυο, σε βιβλιογραφία, σε δημόσιες υπηρεσίες σχετικά με τη μετανάστευση από και προς την Ελλάδα μεταπολεμικά.Μετά τη συνάντηση, οι μαθητές όλων των σχολείων αφού ολοκλήρωσαν την αναζήτηση των στατιστικών στοιχείων, επεξεργάστηκαν τα αποτελέσματα, δημιουργώντας πίνακες και διαγράμματα. Παράλληλα με αυτό, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο με σκοπό να διερευνηθεί κατά πόσο γνωρίζουν οι μαθητές στοιχεία που αφορούν τη μετανάστευση.

2. Συνάντηση Εργασίας στο Cottbus / Γερμανία:

Η 2η Συνάντηση Εργασίας πραγματοποιήθηκε από 15 - 20 Δεκεμβρίου 2005 στο Cottbus της Γερμανίας, μετά από πρόσκληση του γερμανικού σχολείου. Εκ μέρους του 2ου ΤΕΕ Κατερίνης συμμετείχαν οι κ.κ. Αθανασιάδης Νικόλαος, Δεμερτζής Αλέξανδρος, Καραματσούκη Αγγελική και Πάσχου Ιφιγένεια, καθώς και οι μαθητές Γκόλιας Αθανάσιος, Θαμνίδου Αντιγόνη, Καμπερίδου Ωραιοζήλη, Μαυρόπουλος Βασίλειος. Κατά την διάρκεια αυτής της Συνάντησης έγινε αποτίμηση των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν από το κάθε σχολείο στο προηγούμενο διάστημα και προγραμματισμός των δραστηριοτήτων τόσο του υπόλοιπου σχολικού έτους, όσο και της επόμενης χρονιάς. Επιπλέον, παρουσιάσθηκαν από τους μαθητές τα συγκριτικά αποτελέσματα της εργασίας όλων των συμμετεχόντων σχολείων και προετοιμάστηκε εκδήλωση κατά την ημέρα της Διεθνούς Ημέρας Μετανάστευσης.

Η εκδήλωση αφορούσε τη δημιουργία πάγκου στην Χριστουγεννιάτική αγορά της πόλης με σκοπό να ενημερωθούν οι κάτοικοι για το πρόγραμμα, να γνωρίσουν τα σχολεία που συμμετέχουν (μέσα από αφίσες που προετοιμάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης) και να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο που προετοίμασαν οι μαθητές κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Οι μαθητές του 2ου ΤΕΕ προετοίμασαν πριν το ταξίδι αφίσες σχετικές με τη μετανάστευση και τις εργασίες του προγράμματος, καθώς και πολλά χειροποίητα στολίδια και δώρα για τη διακόσμηση του πάγκου. Επίσης στα πλαίσια της Συνάντησης οι συμμετέχοντες καθηγητές ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Γερμανικής Ιστορίας του Βερολίνου και συγκεκριμένα στην έκθεση με θέμα: «Μετανάστες: 1500 μ.Χ. ? σήμερα».


Στην επόμενη περίοδο (Ιανουάριος ? Φεβρουάριος 2006) αποφασίστηκε να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους παρατηρείται το φαινόμενο της μετανάστευσης, ενώ κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα (Μάρτιος ? Μάιος 2006) οι μαθητές θα δημιουργήσουν έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό, καθώς και Δικτυακό τόπο για την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του προγράμματος.

3. Συνάντηση Εργασίας στην Κατερίνη:

Η τελευταία συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε τον Μάιο (2 ? 7 Μαΐου 2006) στην Κατερίνη με σκοπό να γίνει η παρουσίαση των αποτελεσμάτων όλων των σχολείων από τους μαθητές. Στην τελευταία συνάντηση συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές από όλες τις χώρες που συνεργάζονται. Στα πλαίσια της τελικής παρουσίασης του 2ου ΤΕΕ Κατερίνης πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφικού υλικού σχετικού με το θέμα, καθώς και διάχυση των αποτελεσμάτων στην τοπική κοινωνία της Κατερίνης με τη διοργάνωση ημερίδας. Την επιμέλεια της έκθεσης την ανέλαβαν οι καθηγήτριες Βάσιου Θεοδώρα και Πάσχου Ιφιγένεια.

Για την προετοιμασία της παρουσίασης των αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκαν διαφάνειες. Οι μαθητές Καμπερίδου Ωραιοζήλη, Γκόλιας Αθανάσιος, Μαυρόπουλος Βασίλης και Κατσιούλης Γιώργος ανέλαβαν την προετοιμασία και την παρουσίαση των διαφανειών σε συνεργασία με τους καθηγητές Δεμερτζή Αλέξανδρο, Καραματσούκη Αγγελική, Παπαγεωργίου Αγγελική. Στην ημερίδα συμμετείχαν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Ν. Πιερίας, ο Προϊστάμενος Γραφείου Τεχνικής Εκπαίδευσης, ο Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πιερίας, η Υπεύθυνη προγραμμάτων Αγωγής Υγείας Ν. Πιερίας, οι υπεύθυνοι του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ν. Πιερίας, καθώς και 20 μαθητές του σχολείου που συμμετείχαν σε όλα τα στάδια του προγράμματος.

Η παρουσίαση άρχισε με τα αποτελέσματα του Γερμανικού σχολείου, που είναι και το σχολείο συντονιστής, ακολούθησε το Φιλανδικό σχολείο, το Ιταλικό και την εκδήλωση έκλεισε το Ελληνικό σχολείο. Κατά την παρουσίαση του Ελληνικού σχολείου έγινε και προβολή αποσπάσματος ταινίας με θέμα τη μετανάστευση από την Ελλάδα μεταπολεμικά. Αμέσως μετά την παρουσίαση, ακολούθησε συζήτηση πάνω στο θέμα της μετανάστευσης και απαντήθηκαν ερωτήσεις του κοινού από τους μαθητές όλων των σχολείων. Στη συνέχεια, έγινε ανταλλαγή δώρων και ενθυμίων μεταξύ των σχολείων. Τα δώρα του ελληνικού σχολείου προετοιμάστηκαν από μαθητές του σχολείου.


Η αξιολόγηση της εκδήλωσης και των παρουσιάσεων ήταν η τελευταία πράξη της συνάντησης, όπου ακούστηκαν όλες οι απόψεις σχετικά με τα αρνητικά και τα θετικά των παρουσιάσεων, τη διαδικασία και το περιεχόμενο των αποτελεσμάτων. Κατά την παραμονή τους στην Κατερίνη, οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από μαθητές του 2ου ΤΕΕ Κατερίνης. Στη διάρκεια των ημερών διοργανώθηκαν δύο γεύματα, στα οποία συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί όλων των συμμετεχόντων σχολείων, οι μαθητές (φιλοξενούμενοι και φιλοξενούντες) και η Διεύθυνση του σχολείου.

Πραγματοποιήθηκε επίσης, επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη καθώς και στο Νομό Πιερίας και συγκεκριμένα στο Δίον, στο Λιτόχωρο, στον Π. Παντελεήμονα και στον Πλαταμώνα. Οι μαθητές και καθηγητές των Ευρωπαϊκών χωρών έφυγαν με τις καλύτερες αναμνήσεις από την παραμονή τους στην Ελλάδα και με τις καλύτερες εντυπώσεις από την φιλοξενία τόσο των μαθητών, όσο και των καθηγητών.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες του Προγράμματος Comenius στοχεύουν να φέρουν πιο κοντά διδάσκοντες και μαθητές από τα 4 συμμετέχοντα σχολεία και να αναδείξουν ακόμη περισσότερο την ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης.

Μετά την επιτυχία του προγράμματος κατά το πρώτο σχολικό έτος, έχουν προγραμματιστεί δραστηριότητες και κατά τη δεύτερη σχολική χρονιά. Κατά το έτος 2006 ? 2007 οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με μετανάστες, θα πάρουν συνεντεύξεις και θα επεξεργαστούν το υλικό που θα έχουν συλλέξει. Σε συνεργασία με τους μαθητές άλλων χωρών θα παρουσιάσουν και θα συγκρίνουν τη ζωή των μεταναστών στη χώρα τους. Για την καλύτερη επικοινωνία των ομάδων προγραμματίστηκαν 3 συναντήσεις, η πρώτη θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην Ιταλία, η δεύτερη τον Δεκέμβριο (με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μετανάστευσης) στη Φιλανδία και η τρίτη για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στη Γερμανία. Και στις 3 συναντήσεις θα συμμετάσχουν μαθητές και καθηγητές του 2ου ΤΕΕ Κατερίνης.

Comenius 2006-2007

Στις δραστηριότητες του 2ου έτους του προγράμματος συμμετείχαν 6 καθηγητές και μία ομάδα 40 μαθητών από διάφορα τμήματα του σχολείου. Οι καθηγητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι: Αθανασιάδης Νικόλαος (Διευθυντής του 2ου ΤΕΕ), Καραματσούκη Αγγελική (Υπεύθυνη προγράμματος Comenius), Δεμερτζής Αλέξανδρος, Νικόπουλος Χρήστος, Παπαγεωργίου Αγγελική και Πάσχου Ιφιγένεια. Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δραστηριότητες:

1. Συνάντηση Εργασίας στη Mantova/ Ιταλία:

Πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 26η Σεπτεμβρίου ? 1η Οκτωβρίου 2006. Συμμετείχαν 13 εκπαιδευτικοί - εκπρόσωποι από όλα τα σχολεία του Προγράμματος. Στα πλαίσια της συνάντησης συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες και οι δραστηριότητες που θα έπρεπε να αναλάβουν κατά το δεύτερο έτος του Προγράμματος τα συμμετέχοντα σχολεία. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί του 2ου ΤΕΕ Κατερίνης: οι κ. Αθανασιάδης Νικόλαος (Διευθυντής του σχολείου), Καραματσούκη Αγγελική (Υπεύθυνη του Προγράμματος Comenius, καθηγήτρια Νοσηλευτικής), Δεμερτζής Αλέξανδρος (καθηγητής Πληροφορικής) και Παπαγεωργίου Αγγελική (καθηγήτρια Νοσηλευτικής), καθώς και η μαθήτρια Κυριάκου Ουρανία.

Συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους οι μαθητές να πραγματοποιήσουν συνεντεύξεις από μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Πιερία. Κατά τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές σύγκριση μεταξύ των στατιστικών στοιχείων των 4 χωρών που συλλέχθηκαν κατά την πρώτη χρονιά του προγράμματος και προετοιμάστηκε το ερωτηματολόγιο των συνεντεύξεων.

Το ερωτηματολόγιο προσαρμόστηκε στα ελληνικά δεδομένα τις επόμενες εβδομάδες από την ομάδα μαθητών του ελληνικού σχολείου.

Στο διάστημα που ακολούθησε (Οκτώβριος ? Δεκέμβριος) οι μαθητές αφού ερεύνησαν τις τεχνικές συνέντευξης και βιντεοσκόπησαν τις πρώτες συζητήσεις με μετανάστες. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 20 συνεντεύξεις (13 βιντεοσκοπήθηκαν) από μετανάστες προερχόμενους από περισσότερες από 10 χώρες.

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες 3 ατόμων και πραγματοποίησαν τις συνεντεύξεις είτε στους ιδιωτικούς χώρους των οικογενειών των μεταναστών, είτε σε δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας. Πολλές φορές χρειάστηκε η ομάδα των μαθητών μαζί με τους υπεύθυνους καθηγητές να μετακινηθεί ακόμη και σε χωριά του νομού Πιερίας προκειμένου να εξασφαλίσει συνεντεύξεις από όσο το δυνατόν διαφορετικές περιπτώσεις μεταναστών.

2. Συνάντηση Εργασίας στο Ελσίνκι / Φιλανδία:

Η 2η Συνάντηση Εργασίας πραγματοποιήθηκε από 10 - 15 Δεκεμβρίου 2006 στο Ελσίνκι της Φιλανδίας, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 13 εκπαιδευτικοί. Εκ μέρους του 2ου ΤΕΕ Κατερίνης συμμετείχαν οι καθηγητές Δεμερτζής Αλέξανδρος, Καραματσούκη Αγγελική, Νικόπουλος Χρήστος, Παπαγεωργίου Αγγελική και Πάσχου Ιφιγένεια.


Κατά την διάρκεια αυτής της Συνάντησης έγινε αποτίμηση των δραστηριοτήτων που προηγήθηκαν σε κάθε χώρα χωριστά και πραγματοποιήθηκαν από τους μαθητές του Φιλανδικού σχολείου εκδηλώσεις της Διεθνούς Ημέρας Μετανάστευσης. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν μικρά θεατρικά αποσπάσματα από τους Φιλανδούς μαθητές, μεταξύ των οποίων γινόταν προβολή διαφανειών από τους μαθητές των άλλων χωρών. Το κάθε σχολείο αφού παρουσίασε την περιοχή από την οποία προέρχεται, ενημέρωσε συνοπτικά για τις εργασίες των μαθητών κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών του προγράμματος.


Στην επόμενη περίοδο (Ιανουάριος ? Απρίλιος 2006) αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι συνεντεύξεις και να γίνει επεξεργασία του υλικού που επρόκειτο να συλλεχθεί. Παράλληλα με αυτό, οι μαθητές δημιούργησαν έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό, καθώς και ενημέρωση του Δικτυακού τόπου του σχολείου για την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του προγράμματος.

Οι μαθητές του σχολείου αποφάσισαν ως τελικό προϊόν ένα βιντεοκλίπ με τις κυριότερες στιγμές των συνεντεύξεων και με παρεμβολές μικρών αποσπασμάτων στα οποία οι ίδιοι θα παρέθεταν στοιχεία σχετικά με την ιστορία της μετανάστευσης στην Ελλάδα. Την επεξεργασία του βίντεο ανέλαβαν οι μαθητές του τμήματος Πληροφορικής.

Για την καλύτερη κατανόηση των τεχνικών βιντεοσκόπησης έγινε επίσκεψη στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

3. Συνάντηση Εργασίας στο Cottbus / Γερμανία:

Η τελευταία συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο (22 ? 27 Απριλίου 2007) με σκοπό να γίνει η παρουσίαση των αποτελεσμάτων όλων των σχολείων από τους μαθητές. Στην τελευταία συνάντηση συμμετείχαν οι καθηγητές Δεμερτζής Αλέξανδρος, Καραματσούκη Αγγελική και Πάσχου Ιφιγένεια, καθώς και οι μαθητές Γουργιώτης Αλέξανδρος, Τζιώκας Αλέξανδρος και Τζιώκας Ιωάννης.

Η συνάντηση αυτή είχε χαρακτήρα αξιολόγησης των δραστηριοτήτων του 2ου έτους, καθώς και καθορισμό των δραστηριοτήτων του επόμενου και τελευταίου έτους του προγράμματος. Κατά τη διάρκεια της παραμονής στη γερμανική πόλη μια ομάδα μαθητών του σχολείου και οι φιλοξενούμενοι μαθητές και καθηγητές επισκέφτηκαν τη Δρέσδη και ξεναγήθηκαν σε στα μνημεία της πόλης.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση από τους μαθητές των τελικών προϊόντων του δεύτερου έτους του προγράμματος. Οι μαθητές του ελληνικού και φιλανδικού σχολείου επέλεξαν να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των συνεντεύξεων μέσω ενός βιντεοκλίπ, ενώ οι μαθητές του ιταλικού και γερμανικού σχολείου μέσω έντυπου υλικού και διαφανειών.

Κατά την παραμονή τους στην Ιταλία και στη Γερμανία, οι Έλληνες μαθητές φιλοξενήθηκαν από μαθητές των αντίστοιχων σχολείων, αποκομίζοντας έτσι όχι μόνο εμπειρίες πάνω στη συνεργασία μεταξύ μαθητών διαφορετικής κουλτούρας, αλλά και πάνω στον τρόπο ζωής άλλων λαών.

Μετά την επιτυχία του προγράμματος κατά τα δύο πρώτα σχολικά έτη, έχουν προγραμματιστεί δραστηριότητες και κατά την τρίτη σχολική χρονιά. Κατά το έτος 2007 ? 2008 οι μαθητές θα ερευνήσουν την ένταξη των μεταναστών μαθητών στα ελληνικά σχολεία, καθώς και τη στάση των κατοίκων απέναντι στο φαινόμενο της μετανάστευσης.

Για την καλύτερη επικοινωνία των ομάδων προγραμματίστηκαν 3 συναντήσεις, η πρώτη θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Ιταλία, η δεύτερη τον Ιανουάριο στην Ιταλία και η τρίτη για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στη Γερμανία. Και στις 3 συναντήσεις θα συμμετάσχουν μαθητές και καθηγητές του 2ου ΤΕΕ Κατερίνης.

Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση οποιασδήποτε πληροφορίας, φωτογραφικού ή άλλου υλικού χωρίς την έγκριση της σχολικής μονάδας.
Copyright 2017, 2o Επαγγελματικό Λύκειο Κατερίνης, email: mail@2epal-kater.pie.sch.gr

MENU